Op 6 juli is het zover! Hét wielerevenement van het jaar! In Brussel gaat de Tour de France van start. Een spectaculair parcours van maar liefst 3.460 km met kansen voor sprinters, klassieke renners, vluchters en berggeiten. In dit overzicht geven we de favorieten weer voor de gele trui.
Weet je nog? Vorig jaar? Vincenzo Nibali die de Tour uit werd gereden door een motard. Greg Van Avermaet in het geel. Philippe Gilbert die zijn knie verbrijzelde. Chris Froome als meesterknecht van de uiteindelijke winnaar van het geel Geraint Thomas. En dan hadden we nog Tom Dumoulin die in de zesde etappe misschien wel de Tourzege verloor. Veel van deze genoemde renners staan niet aan de start. Chris Froome en Tom Dumoulin, twee gedoodverfde favorieten voor de eindzege, zitten thuis. Tom Dumoulin kampt met een knieblessure en Chris Froome is er nog veel erger aan toe. Een van de andere kanshebbers Primoz Roglic zit ook voor de televisie. De afwezigheid van de drie renners maakt deze editie van de Tour de France tot één die bijna niet te voorspellen is.
(Foto: Joe deSousa)
Laatste winnaars Tour de France
2018: Geraint Thomas
2017: Chris Froome
2016: Chris Froome
2015: Chris Froome
2014: Vincenzo Nibali
2013: Chris Froome
2012: Bradley Wiggins
2011: Cadel Evans
2010: Andy Schleck
2009: Alberto Contador
Favorieten gele trui Tour de France 2019
(Foto: geraintthomas.com)
Het mag voor zichzelf spreken dat de eindwinnaar van 2018 tot één van de favorieten behoort:
Geraint Thomas (Team INEOS). Vorig jaar kon hij bouwen op een ijzersterke ploeg. Zijn meesterknecht Chris Froome stond hem bij op de hooggebergtes en meerdere malen kon hij het afmaken in de laatste kilometers. Tot nog toe is het niet zijn jaar. En dat richt misschien wel de ogen op zijn teamgenoot
Egan Bernal. De 22-jarige Colombiaan maakt tot nog toe indruk in de kortere meerdaagse koersen. Kan hij het ook drie weken lang in Frankrijk?
Dat er een aantal grote ronderenners niet aan de start verschijnt biedt kansen voor een groot aantal renners. Doordat het parcours weinig tijdritkilometers kent lijkt het geschreven te zijn op renners als
Thibaut Pinot en
Romain Bardet. De twee Franse renners hebben voor dit jaar alle pijlen gericht op de Tour de France. Romain Bardet en Thibaut Pinot hebben zich getoond in de Critérium du Dauphiné. Met een 10e en respectievelijk 5e plaats in het algemeen klassement lijken ze klaar voor het grote werk.
(Foto: HLN.be)
Dé grote man bij Astana dit jaar -en misschien wel van het hele voorjaar- is
Jakob Fuglsang. Met zijn leeftijd van 34 jaar lijkt hij de vorm van zijn leven te hebben gevonden. Hij was sterk in de Waalse klassiekers, werd in de Amstel Gold Race op de valreep nog gefopt door Mathieu van der Poel maar won heel recent wel de Dauphiné. In de Tour de France kwam hij tot dusver niet verder dan een 7e plek in het algemeen klassement (2013). Zou hij te vroeg hebben gepiekt dit jaar of gaan ze hier een zware kluif aan hebben?
Een renner die eigenlijk altijd sterk is in Frankrijk is
Daniel Martin. Vaak onopvallend maar de laatste jaren een vaste waarde in de top 10 van het algemeen klassement. Vorig jaar wist hij zelfs een etappe te winnen op Mûr de Bretagne. De grote vraag is of hij dit jaar iets verder in de top 10 kan komen na een achtste, zesde en negende plaats in de laatste 3 jaren. Ook zijn teamgenoot
Fabio Aru heeft wel oren naar een goede klassering, ook al reed die nogal kleurloos rond in Zwitserland.
Movistar Team is traditiegetrouw sterk vertegenwoordigd tijdens de Tour de France.
Nairo Quintana,
Mikel Landa én
Alejandro Valverde verschijnen alledrie aan de start. Mikel Landa reed dit jaar een sterke Giro d’Italia. Alejandro Valverde is tot dusver iets minder succesvol. Zou het te maken hebben met de regenboogtrui? Hij heeft in de media in ieder geval aangegeven in dienst te rijden voor zijn team. Nairo Quintana heeft alles op alles gezet voor deze Tour de France. Hij stond al driemaal op het podium. De laatste keer was dat in 2016 met een derde plaats. Ongetwijfeld zal hij zoiets weer willen.
Mitchelton-Scott staat aan de start met de broers
Adam Yates en
Simon Yates. Simon reed de afgelopen Giro d’Italia en werd daarin achtste in het algemeen klassement. Adam bereidde zich voor tijdens de Dauphiné. Na zijn vierde plek in de Tour de France van 2016 kon hij niet écht meer overtuigen in een grote ronde. Zou dit dan zijn jaar gaan worden? Hij kan in de bergen in ieder geval rekenen op zijn broer Simon.
Bij Deceuninck - Quick Step verandert veel in goud.
Enric Mas is één van de aangewezen kopmannen voor deze Tour de France. Echter, met Julian Alaphilippe en Elia Viviani zijn er ook andere doelen. In de Vuelta a España stond hij al tweemaal aan de start, maar dit wordt zijn eerste Tour de France. Afgelopen jaar in de Vuelta was hij zeer succesvol met een tweede plaats in het algemeen klassement en een overwinning in de 20e etappe.
(Foto: sirotti.it)
Nu Tom Dumoulin zich heeft afgemeld is de Nederlandse hoop gevestigd op
Steven Kruijswijk. Hij krijgt een sterk team mee met onder andere alleskunner Wout van Aert, Laurens de Plus, George Bennett en Tony Martin. Dylan Groenewegen mag het afmaken op het vlakke. Na zijn ogenschijnlijk zekere zege in de Giro d’Italia van 2016, die bij helaas verspeelde, zou hij graag eens op het podium willen staan.
Zoals gezegd zijn er enorm veel kanshebbers. Outsiders die ongetwijfeld een goed klassement willen rijden zijn onder andere
Richie Porte,
Rigoberto Uran en
Emmanuel Buchmann. En wat te denken van
Vincenzo Nibali? Had hij Richard Carapaz nu onderschat tijdens de afgelopen Giro d’Italia? Een andere outsider is
Ilnur Zakarin. De onvoorspelbare renner van Team Katusha zou zijn tegenvallende Giro d’Italia graag willen goedmaken. De laatste die we willen noemen is
Wilco Kelderman. Hij had moeten knechten voor Tom Dumoulin. Nu die niet aan de start verschijnt maakt dit misschien wel de weg vrij voor een goede eindklassering.
Tourpool Sportpools
Sportpools organiseert dé gratis Tourpool. De spelregels zijn eenvoudig: kies 15 renners waarvan 1 kluns en 1 secret weapon. Je kunt niet alle sterke renners selecteren. Daarom hebben renners waarde, zwartelijst punten, variërend van 0 tot 5. Punten verdien je op basis van de etappes en de eindstand in de klassementen voor de truien.