De Giro d'Italia editie 2010 is ten einde.
Rood
Heel Nederland was voor even roze gekleurd. Echter, de eerste paar dagen lagen de renners meer naast hun fiets dan dat ze er daadwerkelijk op zaten. Regelmatig stuiterden tientallen renners over de wegversperringen. Met recht kunnen deze dagen dan ook de rode dagen van de Giro worden genoemd. Cadel Evans vond Nederland een prachtig land om te fietsen, maar tenslotte zijn de wegen in Nederland niet gemaakt voor een denderend peloton van 200 renners. De wegen zijn gemaakt voor een veilig verkeerd in Nederland. Als liefhebbers hebben we daar maar weinig tegen in te brengen.
BruinIn de 7e rit, die ons naar Montalcino leidt, is er geschiedenis geschreven. In de finale van deze rit krijgen de renners twee stukken sterrato voor de kiezen. Een sterrato is in het Italiaans normaal gesproken een zanderig grindpad. In combinatie met regen verandert deze sterrato in een modderpoel. De renners hebben het geweten. Het gevolg was een heroische etappe waarbij de renners van top tot teen bruin werden. Uiteindelijk trok Cadel Evans aan het langste eind.
BlauwNapels, het Californie van Europa, de stad waar het altijd mooi weer is, kilometers lange boulevards langs de bounty-witte stranden. Ja, ook in Europa hebben we die.
Rondom Napels veranderden de straten in zwembaden. Het woord 'peddelen' kreeg een nieuwe betekenis in het wielrennen. De ploegleiders lijken het erg leuk te vinden, als kleine kinderen scheuren ze langs het peloton. Dit levert het mooie plaatje hieronder op.
<RozeDan weer terug naar het roze. De Spanjaard David Arroyo - die na de etappe naar l'Aquila een monstervoorsprong nam - mocht lange tijd hoop op het roze houden, maar uiteindelijk mocht Ivan Basso de laatste roze trui aantrekken. En die laatste trui is de belangrijkste die er is. Zeker voor de Italianen. Die zien het liefst een landgenoot op de hoogste trede. En zo geschiede het. Arroyo werd uiteindelijk tweede en Nibali kon in de beslissende laatste tijdrit zijn beide voeten op het podium zetten. En zo valt Scarponi na de laatste etappe nog van het podium af.
Ivan Basso, de specialist in de grote rondes, bekende op 5 mei 2007 zijn betrokkenheid in de zaak Puerto. Kort daarvoor werd hij vrijgesproken in de alombekende zaak Fuentes. Wat hier op volgt is een schorsing van twee jaar. Een moeilijk eerste jaar volgt, het tweede jaar wordt de fiets weer zijn beste vriend. Ondertussen heeft hij ook vrijwilligerswerk gedaan in India om tot zichzelf te komen. Ivan Basso wil antwoorden met zijn pedalen. Dit heeft hij gedaan in de Giro d'Italia. Hij bleek Cadel Evans te snel af te zijn op de beslissende momenten.
Ook in Frankrijk is Ivan Basso weer welkom. We kijken daarom reikhalzend uit naar de Tour de France van dit jaar.
OranjeDe Giro kleurde dit jaar ook Oranje. De Rabo-ploeg starte met een stel 'jonge hongerige honden'. Vooraf lag alles open, maar geen uitgesproken favoriet voor het klassement. Uiteindelijk deed de ploeg het beter dan verwacht en eindige Bouke Mollema op een keurige 12e plaats. Met de onderstaande foto wil ik dit gedeelte afsluiten. Het vriendinnetje Yolanthe van de grote kleine kabouter Wesley Sneijder.
<SportpoolsDan het klassement binnen Sportpools.
Op de laatste dag gaf
stijn equipe zijn eerste plaats uit handen. De trui-punten en secret-weapon (0 punten) bleken doorslaggevend.
Gilleshupte zo op de laatste dag van de 10e naar de 1e plaats. Zo nam hij de gouden Toren van Pisa mee naar huis.
Prustkoningen werd tweede en mag zich kronen met de zilveren panpizza.
Roy Weening(familie van?)werd derde. Hij kan de Italiaanse vlag hijzen voor zijn derde plaats. De Scarponi van Sportpools is
Mistery Guest, hij viel op de laatste dag van het podium.
Iedereen gefeliciteerd en tot de volgende: Le Tour de France.
Sportpools Crew